Ötödik fejezet

 

LESZOKNI A DOHÁNYZÁSRÓL MOST!

 

Ötödik fejezet: Így már jó lesz!

 

Milliókat érő döntés

A pénz. Nagyon fontos dologról van szó. A pénz mély hatást gyakorol érzelmi és fizikai egészségünkre egyaránt. Készséggel beláthatjuk, hogy a jólét az egyik leglényegesebb tényezője életünknek. Nem csoda, hogy sok ember aggodalmaskodik a miatt, hogyan tudna javítani anyagi helyzetén.

Mint azt már a korábbiakban taglaltuk, a dohányzás költségei óriásiak. Elérhetik a több millió forintos nagyságrendet. Ha negyven éven keresztül befektetnénk napi két doboz cigaretta árát, a negyven év elteltével megtakarításunk felérne egy nagyobb lakás árával. Megállapíthatjuk, hogy a dohányzásról való leszokás a világ egyik legjobban fizetett „munkája”.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a jutalomnak, mint motivációs tényezőnek a fontosságát a leszokás megszilárdításában. A forgatókönyv nagyon egyszerű. Ez biztosan menni fog. Ki kell találni valamit, hogy mire költenénk el azt a pénz, amit azzal takarítunk meg, hogy leszokunk a dohányzásról?

A szó legszorosabb értelmében semmit sem kell csinálnunk azért, hogy az eddigieknél akár több tízezer forinttal magasabb összeget takaríthassunk meg havonta. Gondoljuk csak meg, hogy mi mindenre tudnánk költeni ezt a pénzt, ha a továbbiakban is folyamatosan, rendszeresen a rendelkezésünkre állna! Mindezek az összegek megteremthetők, megtakaríthatók, ha leszokunk a dohányzásról. Gyűjtsük össze, tegyük félre ezt a pénzt, és jutalmazzuk meg belőle önmagunkat!

Használjuk ki ennek a kellemes technikának a kedvező hatásait! Ha leszokunk a dohányzásról, több pénz marad a zsebünkben. És ha a zsebünkben több pénz marad, akkor elkölthetjük azt másra. Valami hasznosabb, értelmesebb dologra. Ez a módszer szinte azonnal érzékelhető módon jelzi a leszokás egyik pozitív előnyét.

Soroljuk fel az összes örömöt, amelyet egy nagyobb, eddig be nem tervezett pénzösszeg okozhat nekünk. Szánjunk rá elég időt, hogy kellőképpen átérezhessük azt, ami hamarosan bekövetkezik. Válaszunk valami olyan dolgot, amit az eddigi életvitelünk mellett valószínűleg nem, vagy csak óriási nehézségek árán tudnánk megfinanszírozni.

Fontos még, hogy olyan nagyságrendű dolog legyen, amihez legalább három hónapos megtakarítás szükséges. Miért? Egyszerű a magyarázat. Először is egy hatvan, vagy nyolcvan, esetleg százezer forintos léptékű megtakarítás három hónap alatt, már szép tételnek számít. Ebből a pénzből már komoly dologgal ajándékozhatjuk meg önmagunkat.

Ne a pénzre, ne az összegre koncentráljunk. A pénz által megvalósítható vágyunkra figyeljünk. Ettől megnő az önbecsülésünk, ami további erővel és elkötelezettséggel ruház fel minket. Tehát ki kell találnunk egy nagyszerű álmot, és érzelmileg bele kell élnünk magunkat ebbe az álomba. Gondoljuk el, hogy az elképzelt dolog megvásárlása, megvalósítása után mennyivel jobb lesz nekünk. Be kell lépnünk a jóérzés ajtaján.

Nos? Kitalálta már? Kicseréli a ruhatárát? Felújítja lakását? Befizet egy utazásra? Mit szeretne?

A meghatározott anyagi célunk megvalósításának technikai lebonyolítása a következő. Kivétel nélkül minden nap tegyük félre azt az összeget, amit aznap a bevásárlás alkalmával cigarettára költenénk, ha még dohányoznánk. Hogy ezt a pénzt egy elkülönített borítékban, vagy kizárólag erre a célra beszerzett cicomás perselybe gyűjtjük, a vállalkozásunk eredményessége szempontjából nézve teljesen mindegy. A lényeg, hogy soha ne felejtsük el az aznapi „adagot” beletenni. Amikor úgy gondoljuk, nyugodtan vegyük elő, számoljuk meg, akár naponta többször is.

Ha egy utazásra vágyunk érezzük a tenger illatát, érezzük a só ízét. Ha egy kiskutyát szeretnénk, halljuk az ugatását, kívánjuk bundája borzolását. Ha egy új számítógépet akarunk, tervezzük meg helyét a szobánkban.

Ahogy a leszokással kapcsolatos anyagi természetű célunk megvalósulni látszik, az egyre jobban megnöveli majd hitünket, önértékelésünket, elégedettségünket.

Anyagi természetű dolgaink eddig is csak saját jó voltunkból jöttek létre. Vagyis csak mi befolyásolhatjuk körülményeink alakulását. Ha meg akarunk szabadulni béklyóinktól, ha felül akarunk emelkedni körülményeinken, először fel kell ismernünk ezt az igazságot. Vagyis, ha javítani akarunk körülményeinken, tartsunk ki új mentális képünk mellett. Hatalmunkban áll mindezt megtenni. Megérdemeljük, hogy tökéletes jólétben élhessünk.

Ha a párunk is dohányzik, és mindketten leszokunk a dohányzásról, akkor igazán szép kis summát takaríthatunk meg, amit költhetünk magunkra, a gyerekekre vagy éppen külföldi utazásra. Inkább, mint, hogy a dohánygyáraknak, és az államnak adjuk.

Kérem az olvasót, hogy most engedjen meg nekem egy kis állapotjelentést:

Az utolsó szál elszívott cigaretta óta eltelt egy éves dohányzásmentes idő alatt az általam

-          el nem szívott cigaretta több mint húszezer szál,

-          el nem füstölt dohány húsz kg,

-          a szervezetemben fel nem szívódott nikotin negyven gramm,

-          és nem mérgeztem magamat százharminc gramm kátránnyal és száz gramm szénmonoxiddal,

-          az így megtakarított összeg pedig több mint félmillió forint.

Egy érdekes gondolat: Tulajdonképpen a munkáltatók is pénzt takaríthatnának meg, ha anyagilag is érdekeltté tennék az alkalmazottakat abban, hogy leszokjanak a dohányzásról. A dohányosok, összehasonlítva a nem dohányzókkal, több napot hiányoznak a munkából. Egészségügyi ellátásuk is sokkal többe kerül évente. Majdnem kétszer olyan gyakran kerülnek kórházba, és több mint kétszer annyi időt töltenek ott. A tanulság egyértelmű a munkáltatók számára. Ragadjanak meg minden lehetőséget, és segítsék a dohányzó alkalmazottakat abban, hogy nemdohányzók legyenek.

Az egészség esélye

Egyetérthetünk abban, hogy az egészség kulcsfontosságú, hiszen senki sem lehet boldog, ha betegségek és testi fájdalmak gyötrik. Tudnunk kell, hogy születésünktől fogva jogunk van a sugárzó egészségre, szépségre, kimeríthetetlen energiára, fiatalos vitalitásra és örömre egész életünk során. A szenvedés, betegség, szűkölködés nem kell, hogy szükséges összetevői legyenek az életünknek. Ha nem csak elhisszük, de tudjuk is, hogy újra képesek lehetünk érezni a kicsattanó egészséget, a sugárzó erőt és a belső harmóniát, nincs mitől tartanunk.

Mi lenne, ha azt tapasztalnánk meg, milyen a friss levegő akadálytalan be és kiáramlásának élménye? Mi lenne, ha átélnénk, milyen erőfeszítés nélkül megpihenni az élet dohányfüst mentes, nyugodt pillanataiban? Mi lenne, ha ez az állapot állandósulna? Lehetséges, hogy mindezt megtapasztaljuk.

Már a leszokás kezdetével számtalan élettani funkciónk rohamosan javul. A szervezetünk azonnal megkezdi az öntisztítást, aminek már néhány óra leforgása után is tapasztalható jelei mutatkoznak. A légcső irritációjának csökkenésével, csökken a köhögő rohamok erőssége és gyakorisága. Ezzel egyidejűleg azt tapasztalhatjuk, hogy könnyebben kapunk levegőt. Egyértelműen javul a légzésünk. Megszűnnek a reggeli hörgések és krákogások. A tüdőnk teljesítménye pár hét alatt akár harminc százalékkal is megnövekedhet. Kifehérednek a fogaink. Kellemesebb lesz a szájízünk, és ezáltal leheletünk is. Nem lesz cigarettafüst szagú a bőrünk, a hajunk és a ruháink. Elmúlik az ujjaink és körmeink „sárgasága”. Rekedt hangunk lágyabbá, selymesebbé válik. Egyértelműen jobb lesz a közérzetünk. Ezek a gyors változások csupán példák a szervezet önmagát megjavító, és a normális működéshez visszatérő, csodálatos képességére.

Továbbá megtapasztalhatjuk, hogy a leszokás jelentős mértékben hozzájárul fizikai és szellemi teljesítőképességünk javulásához. A szívritmus stabilizálódására és a véralvadási funkció normalizálódására vonatkozó tények a leszokási folyamatot illetően további késztetést jelenthetnek számunkra. A cigaretta elhagyásával már egy éven belül csaknem felére csökken a szívinfarktus és a szélütés veszélye. Családtagjaink, különösen a gyerekek jobban érzik magukat a dohányfüst mentes környezetben.

„Ha egészség van, az minden élvezet forrásává válik, de ha nincs, az egyéb javak, a szubjektív értékek sem boldogítanak, mert a szellem, a hangulat, a temperamentum szárnyalását is lecsökkenti, elnyomorítja a betegség. (Arthur Schopenhauer)

Ahol a boldogság lakik

Ebben a részben megtárgyaljuk, hogy a dohányzás abbahagyásának nemcsak anyagi és egészségi előnyei vannak. Ha leszokunk a dohányzásról, sok izgalmas dolog megtapasztalásában lehet részünk.

Vágyaink között valószínűleg az első helyet foglalja el a szenvedés elkerülése, a boldogság, a békés és élvezetekkel teli élet.

Mint azt megtárgyaltuk, a dohányzás által egészségünkben okozott kár nagymértékben helyrehozható, és a regenerálódás azonnal megkezdődik, amint nem gyújtunk rá többé. Amikor leszokunk, a dohányzással összefüggő betegségek rizikója szó szerint a leszokás napjától csökkenni kezd. A leszokás után azonnal javulás érzékelhető az életünk minőségében.

A következő „bölcsesség” személy szerint nekem nagyon sokat segített: A dohányzás sötét árnyai, melyek hosszú évek során gyűltek össze fejünk fölött, a dohányzás megszűnésével kezdenek lassanként elvonulni, és magukkal viszik azokat a gondjainkat is, amelyek létezéséért dohányos múltunkat okolhatjuk. Azonban nem oszlathatjuk el ezeket a sötét árnyakat úgy, hogy megpróbálunk hevesen ellenállni, harcolni velük, vagy széttaposni őket. Ha azt akarjuk, hogy az árnyék eltűnjön, fényt kell rá sugároznunk azzal, hogy felhagyunk szenvedélyünkkel.

Ha megértjük miért vagyunk képesek leszokni a dohányzásról, olyan könnyedén tudjuk irányítani a folyamatot, mint kapitány a hajóját. Vagy egy híres mondás: „Adj egy kis szelet és én elhajózom bárhová.” A hajó az életünk, melynek kapitánya mi magunk vagyunk, és a kormányrudat a kezünkben tartjuk. A szelet ez a könyv jelentheti. És ezzel a széllel a vitorlánkban elkormányozhatjuk életünk hajóját a boldog nemdohányzók szigetére.

Mindannyiunkban végtelen boldogságtartalékok vannak. Megszoktuk, hogy azt gondoljuk, kívülről kell valamit megkapnunk ahhoz, hogy boldogok legyünk, de igazából az fordítva működik. Azt kell elsajátítanunk, hogy rákapcsolódjunk belső boldogságot és megelégedést adó forrásainkra, és aztán ebből kell kifelé áramoltatnunk. Nem azért, mert így vagyunk erényesek, hanem mert ez tényleg csodálatos érzés!

A dohányzásról való leszokás azonnali jó érzést eredményez. Mindez megteremti annak a lehetőségét, hogy saját életünk minőségének aktív alakító mesterévé válhassunk. Az életmódunk megváltoztatása javít közérzetünkön és fizikai állapotunkon, idővel bőségesen kárpótolva minket a korábbi „élvezetért”.

Ha visszagondolunk a sorsfordító pillanatokra, könnyen beláthatjuk, hogy az életünk során mindig az gazdagítja megtapasztalásainkat, amire érzelmileg a leginkább koncentráltunk, akár jó, akár rossz dolog, ami velünk történt. Így van ez a mai napig. És így lesz a jövőben is.

Koncentráljunk hát izgalommal teli várakozással arra, hogy milyen felemelő érzés lehet nemdohányzónak lenni. Hogy a dohányzásmentes élet milyen nagyszerű előnyökkel járhat számunkra ahhoz képest, ami eddig volt. A nemdohányzóvá válásunk azonnali, kézzelfogható jutalma:

-          Az emberek másképp viszonyulnak hozzánk.

-          Az elkülönültség érzése tovaszáll.

-          Nyugodtabbá, higgadtabbá, harmonikusabbá válunk.

-          Koncentrációs képességünk növekszik.

-          Nagyszerűen boldogulhatunk minden helyzetben.

-          Képessé válunk arra, hogy szebb és érdekesebb életet éljünk.

-          Jól alszunk minden éjszaka.

-          Csökken bennünk a szorongás szintje.

-          Nő megbecsülésünk ismerőseink körében.

-          Átélhetjük az életünk feletti kontroll érzését.

-          Joggal lehetünk büszkék önmagunkra.

-          Nap, mint nap átélhetjük az élet kínálta örömöket.

-          Több szabadidőt vihetünk életünkbe.

-          Egyre boldogabbak leszünk.

Magát a boldogságot leírni nagyon nehéz, de talán közelíteni megkísérelhetjük. A boldogság a belső harmónia és a lelki béke megtapasztalása. Ha megértjük a dohányzáshoz fűződő ragaszkodásunk eredetét, könnyedén lemondunk szenvedélyünkről, a következmény pedig a szabadság. Hogy másként érezhessük a világot, meg kell változtatnunk hiedelmeinket. Hagynunk kell, hogy a múlt tovaszálljon, jobban kell figyelnünk a jelenre, és el kell oszlatnunk a bennünk lévő, jövővel kapcsolatos – „Mi lesz velünk cigaretta nélkül? – félelmet.

A boldogság egyik alappillére, hogy e félelem nélkül éljünk. Engedjük el a ragaszkodásunkat. Boldognak lenni a boldogságot kiváltó érzések eredménye. És hogy mit érzünk, az egyedül a mi elhatározásunkon múlik. Tegyünk hát végre egy kellemes utazást egy olyan világba, amelyben örömteli élni.

Engedjük el a múltat. Ami a tegnaptól megkülönböztet bennünket, az arra a felismerésre való késztetettségünk foka, hogy nemdohányzókká válhatunk. Hagyjuk, hogy mindez áthassa testi és szellemi vérkeringésünket.

Ha ez bekövetkezik, óriási erőt érzünk, hogy abbahagyjuk a dohányzást. A nem dohányzás pillanatát igyekezzünk megélni teljes valóságában. Azt a pillanatot, hogy milyen jó dolog nemdohányzónak lennünk. Ha ez sikerül, akkor megtapasztaljuk, hogy ami születőben van az a boldogság állapota.

Jómagam szívesen hasonlítom a dohányzásról való leszokás folyamatát a hajnalhoz. Az egy új nap, egy új korszak kezdetét jelenti életünk folyamán. A dohányzás, mint zord sötétség visszavonulóban. Egyre világosabb, egyre fényesebb lesz.

Ismét tartsunk egy kis szünetet, és gondolkodjunk el az olvasottakon. Ha szükségét érezzük, olvassuk át újra az eddigieket.

 

Horváth Tamás

Budapest, 2009

Copyright © 2009 Horváth Tamás

 

Minden jog fenntartva/ All rights reserved

 

A kiadvány szerzői jogi védelem alatt áll. 

A könyv a kiadó írásos jóváhagyása nélkül sem egészben, sem részleteiben nem sokszorosítható, 

vagy közölhető, semmilyen formában és értelemben, elektronikus, vagy mechanikus módon, 

beleértve a nyilvános előadást, vagy tanfolyamot, a hangoskönyvet, bármilyen internetes közlést, fénymásolást, 

vagy az információrögzítés bármely formáját.

 

ISBN 978-963-06-7673-1