Hetedik fejezet

 

LESZOKNI A SOHÁNYZÁSRÓL MOST!

 

Hetedik fejezet: A szabadság kapujában

 

Az erő velünk van

Feszítsük fel a gyengeség, a tehetetlenség börtönének rácsait, és végül átélhetjük a győzelem mámorát. Ha megingathatatlanok és ezáltal magabiztosak vagyunk, máshoz nem hasonlítható elégedettség lesz társunk az utunk során. De az is igaz, hogy minden olyan kísérlet, amivel nem vagyunk összhangban, belső feszültséghez vezet, végül pedig kínos bukást eredményez.

Az erőnek, ami ahhoz szükséges, hogy nemdohányzókká váljunk, ott kell lennie bennünk. Mert ez igazi erő belülről fakad. Csak arra vár, hogy kicsalogassuk. Nekünk pedig ki kell tudnunk bontakoztatni.

Legyünk büszkék, hogy kezünkbe vettük az irányítást. Mi magunk vagyunk az erő. Az erő az életet jelenti. Annak a ténynek a felismerése, hogy a bennünk lévő erőt felszabadíthatjuk, azt követően pedig alkalmazni, sőt irányítani is képesek vagyunk, óriási jelentőséggel bír. Ennek az erőnek a segítségével tudjuk kitépni sorsunkat a dohányzás szorító markából. Végül pedig meg tudjuk valósítani leszokási szándékunkat, mert amikor ez a szándék kristály tisztán tudatosul bennünk, akkor az „csak úgy megtörténik”.

Higgyünk magunkban. Mert az önmagunkba, saját erőnkbe vetett bizalmunk indokolt. Belső erőink ezáltal elszabadulnak, és sikerhez vezetnek. A folyamatos és megingathatatlanul fenntartott törekvésünk meghozza a kívánt eredményt. Felülkerekedünk, és több már nem uralkodhat rajtunk a dohányzás szelleme.

Koncentráljunk arra, hogy nemdohányzók vagyunk, és az erre irányuló figyelmünket töltsük meg annak érzésével, hogy miért örömteli, élvezetes helyzet ez a számunkra. Ha folyamatosan a felszínen tartjuk ezt az érzelmi állapotot, elérjük célunkat.

Az a tény, hogy tudjuk, a vágyott irányba haladunk, bizonyos elégedettséggel tölt el bennünket. Ennek hatására megnövekszik energiaszintünk, és önbecsülésünk. Napról napra, ahogy előrébb haladunk az időben, egyre nő az erőnk és magabiztosságunk. Ahogy egyre világosabban látjuk a nemdohányzó élet örömeit, rájövünk, hogy az élet tele van szépséggel és boldogsággal. Életünk mélyebb értelmet nyer, mint azt dohányosként valaha is gondoltuk.

Mindennapjainkban új, valós örömöket és élvezeteket találunk. Kapcsolataink javulnak, ismerőseink jobban fognak becsülni, mint valaha. Elképedve tapasztaljuk, hogyan növekszik egy csapásra azon képességünk, hogy egészséget, harmóniát, valamint minden mást, ami a jólétünkhöz, és boldogságunkhoz szükséges, biztosítani tudjuk magunknak.

„Előtted a küzdés, előtted a pálya, Az erőtlen csügged, az erős megállja. És tudod: az erő micsoda? Akarat, Mely előbb vagy utóbb, de borostyánt arat.” (Arany János)

Mindezek tudatában már könnyedén teljesíthető az egyetlen feltétel, miszerint csak akkor valósítható meg a siker, ha kitartóan ragaszkodunk az elérni kívánt eredményhez.

Itt az idő

Soha nem lesz alkalmasabb pillanat arra, hogy nemdohányzókká váljunk és megvalósítsuk azt az életet, mely boldoggá tehet bennünket. Most van itt az idő.

Ne fosszuk meg magunkat annak a lehetőségétől, hogy a betegségek kockázatát az egészséggel, a feszültséget a harmóniával, és az anyagi bizonytalanságot a biztonsággal helyettesítsük be.

Itt az ideje, hogy nyélbe üssük az önmagunkkal kötött megállapodásunkat és végre azt az életet kezdjük el élni, amit igazán szeretnénk. Amit mindig is szerettünk volna. Amit minden dohányos a lelke mélyén szeretne.

Ehhez a legsikeresebb módszer, az egyetlen igazán sikeres módszer, nem szabad gondolkodni, töprengeni, hogy mi és hogyan lesz a továbbiakban, hanem most rögtön kell cselekedni. Most kell elszívni az utolsó szál cigarettát! Egyszer és mindenkorra abbahagyni a dohányzást. Ettől a ponttól kezdve egyetlen célra kell figyelnünk!

Csupán ebben a percben, majd ezentúl mindig ebben a percben meg kell védenünk szabadságunkat a dohányzás zsarnokságától. Határozzuk el magunkat, hogy pillanatról pillanatra megóvjuk ezt a szabadságot! Ne aggódjunk, hogy holnap hogyan maradunk majd dohányzás mentesek. Nyugodjunk meg, érezzük, hogy minden rendben van. Örüljünk, és élvezzük a ma szabadságát.

Ne szólj szám…

A dohányzás, illetve annak abbahagyása azon dolgok közé tartozik amiről teljesen önállóan döntünk. A hallgatás fontos lépés a sikerünk felé. Ez az utolsó, amit tudnunk kell ahhoz, hogy megszabaduljunk a minket gyötrő dohányzástól. Ne beszéljünk hát senkinek tervünkről, csak összpontosítsunk és haladjunk célunk felé. Elég, ha mi tudjuk, hogy sikerre vagyunk ítélve.

Nem kell elmondanunk barátainknak, ismerőseinknek, hogy abba akarjuk hagyni, vagy abbahagytuk a dohányzást. Nem kell megkérnünk őket, hogy ne cikizzenek minket, hanem legyenek inkább a segítségünkre. Nem kell megkérnünk őket arra sem, hogy ne kínáljanak cigarettával, vagy ne gyújtsanak rá a társaságunkban.

Ha kifecsegjük vágyunkat, azzal megcsorbítjuk energiánkat, és megelégszünk a tervezgetés örömével. Aki sokat beszél, keveset tesz. A hallgatás viszont olyan belső energiával ruház fel, ami röpíteni fog célunk felé.

Abban biztosak lehetünk, hogy előbb utóbb valaki egyszer meg fog kínálni minket egy szál cigarettával. Ha felkészítjük magunkat arra, hogy nem fogadjuk el, akkor megtaláljuk majd a módját annak, hogy visszautasítsuk azt. Mert egyáltalán nem kell elfogadnunk. És senkinek sem kell döntésünket megindokolnunk.

Az emberek úgy tudják, hogy nagyon nehéz a dohányzásról leszokni. Azért gondolják így, mert azt tapasztalják, hogy kevesen sikeresek ezen a területen.

Hagyjuk, hogy mások maguktól vegyék észre, milyen változáson megyünk keresztül. Így még inkább számíthatunk arra, hogy környezetünk megértéssel viseltetik irántunk. Ismerőseink eztán igazán nagyra becsülik teljesítményünket, és ezáltal még inkább kivívhatjuk elismerésüket, ami tovább növeli önértékelésünket.

Esetleg tarthatnánk egy kis szünetet, hogy kicsit elgondolkodjunk az olvasottakon, majd ha úgy gondoljuk olvassuk át újra az eddigieket.

 

Horváth Tamás

Budapest, 2009

Copyright © 2009 Horváth Tamás

 

Minden jog fenntartva/ All rights reserved

 

A kiadvány szerzői jogi védelem alatt áll. 

A könyv a kiadó írásos jóváhagyása nélkül sem egészben, sem részleteiben nem sokszorosítható, 

vagy közölhető, semmilyen formában és értelemben, elektronikus, vagy mechanikus módon, 

beleértve a nyilvános előadást, vagy tanfolyamot, a hangoskönyvet, bármilyen internetes közlést, fénymásolást, 

vagy az információrögzítés bármely formáját.

 

ISBN 978-963-06-7673-1